Seglare är lite speciella. Ofta känner man igen dem även när de är på land, långt från sina båtar. Solbrända och med lediga kläder i vitt och blått. Segling är en sån där hobby som definierar vem man är. En fritidsverksamhet som kan ta över en ganska stor del av livet och som blir något man tar hänsyn till vid planering av t.ex. semestern. I den här artikeln ska vi titta på några av de faktorer som gör så att just segling lätt blir mer av en hel livsstil än en enkel hobby.

Projekt för erfarna seglare

Att segla jorden runt på en yacht eller en annan typ av segelbåt är den ultimata drömmen för många segelintresserade. Det är ett projekt som brukar ta mer än ett år i anspråk och som kräver stora planeringsinsatser långt innan avfärd. Man måste även vara en erfaren besättning för att klara av att genomföra den typen av seglats. Ändå är det relativt många som gör det. Enklare livsstilsprojekt för segelintresserade kan vara hålla sig till ett mer begränsat vatten, som Medelhavet, och tillbringa den svenska vintern ombord på båten och några av de många charmiga hamnstäderna. Man kan även bygga om en rejäl segelbåt till en husbåt och bo vid en kaj avsedd för ändamålet här i Sverige.

Att ta hand om sin båt

Att segla är inte det enda som tar tid när man har en segelbåt. Under vinterhalvåret ska båten förvaras på ett sådant sätt att den inte tar skada. Det är också en hel del underhåll som behöver genomföras årligen om man vill att båten ska behålla sitt fina skick och bevara sitt värde som investering. Att flytta en segelbåt i början och slutet på seglingssäsongen är också ett projekt som kräver en del planering och avancerad logistik. Särskilt krävande är det att ta hand om en träbåt. Det är dock värt det, hävdar de entusiaster som har segling av träbåtar som livsstil.