Idag råder det en hälsotrend i Sverige som innebär att fler och fler anammar en hälsosam livsstil. Vad en hälsosam livsstil är kan dock bero lite på vem man frågar, för visst är det så att vad som är ett bra liv för en person kanske inte passar en annan. Vissa personer nöjer sig med att bara äta mer hälsosamt och röra på sig mer, medan andra tar det ganska mycket längre och kanske börjar med en strikt livslång diet, ett meditationsprogram eller andra tekniker för att uppnå sitt hälsoideal.

Kosten är viktig

För nästan alla hälsomedvetna är kosten mycket viktig eftersom det lägger grunderna till vår hälsa. Vissa väljer att vara vegetarianer för hälsans skull, medan andra går snäppet längre och väljer att vara veganer. Den mest radikala formen av veganism är råkostveganism, vilket innebär att man inte äter någonting som är upphettat över 40 grader, eftersom det då anses att livskraften i maten är förstörd. socker ingår inte i kosten till hälsosamma livsstilar. Detta är något som de flesta hälsomedvetna kan skriva under på och en del väljer istället att äta sötningsalternativ som har lågt glykemiskt index, som t.ex. agave, kokossocker, xylitol eller stevia. Detta är för att det påverkar blodsockret mindre.

Ett personligt val

Att vi mår bättre med en ren kost och mer träning är idag allmänt känt, men hur mycket ska man träna och vad ska man egentligen äta? Sanningen är att det egentligen inte är någon som vet, utan det verkar vara ganska personligt vad man mår bra av. Det kan även vara genetiskt vad som passar en bäst när det kommer till kost och träning, men det är som sagt omdiskuterat. För att hitta inspiration till en mer hälsosam livsstil, kolla in poddradio.se. En hälsosam livsstil är bra för alla och för att hitta den som passar dig bäst gäller det egentligen bara att prova sig fram.