Att vara vegan innebär mycket mer än att man bara undviker att äta animaliska produkter, man undviker även allt som har med dem att göra. Men även inom veganismen finns det olika sätt att leva på och alla har olika uppfattningar om hur just deras veganism ska se ut.

Varför blir man vegan?

Det finns många olika anledningar till varför man väljer att bli vegan. De allra flesta gör det dock för att de brinner för djur och inte vill att de ska utsättas för onödigt lidande och vägrar att bidra till det. Andra gör det av hälsoskäl, nyfikenhet eller inte minst av miljöskäl. Det finns många forskningsrapporter som tyder på att det bästa för miljön är att så många som möjligt håller sig till växtbaserad mat. För många är detta ett sätt att känna att de bidrar till en bättre miljö och för att värna om jorden.

Många väljer en vegansk kosthållning utan att löpa hela linan ut och leva som vegan helt och hållet. Till exempel man kanske äter en växtbaserad kost men väljer att använda skor i läder eller smink som är djurtestat.

Vilka saker bör man undvika som vegan?

Som vegan äter man givetvis inte kött, men inte heller ägg, mjölk eller andra former av animaliska produkter. För den som är ny som vegan kan det kännas överväldigande att börja läsa på varenda innehållsförteckning och inse hur mycket matvaror som faktiskt innehåller någon form av animalier. Till exempel innehåller ofta godis gelatin, som är en biprodukt av slaktade djur. Många produkter innehåller ofta också spår av ägg, mjölk och annat som man som vegan inte vill få i sig. Vanligtvis är inte vegan något man blir över en natt utan en process som får ta sin tid, då man i vissa fall behöver lära sig tycka om nya livsmedel så som havredryck, sojayoghurt, bönor och så vidare. Att börja äta mycket grönsaker och frukt kan slita en del på tänderna, så det är viktigt att komma ihåg att gå till sin tandläkare regelbundet.

Vem får kalla sig vegan?

När man får kalla sig för vegan råder det delade meningar om. Det finns inga exakta regler för hur man ska leva för att få kalla sig det, eftersom många gör det men ändå lever på olika sätt. Vissa kallar sig för veganer trots att de använder skinnjacka, äter honung eller väljer att ibland äta ost. Andra anser att man som vegan måste leva 100 % strikt och inte heller ha något husdjur. Att vara för strikt kan lätt skapa tvång och man bör därför hitta en balans och känna efter vad som passar för just ens eget liv. Hur man väljer att göra är upp till var och en, det viktigaste är ändå att göra ett val som är bra både för en själv, miljön och ens medmänniskor.