Om man börjar efterforska i dieter för att äta hälsosammare eller gå ner i vikt idag kommer man snart att upptäcka att det finns en hel uppsjö av dem, och det är inte lätt att veta vilken man ska välja, vilken som är den bästa i allmänhet och vilken som är den bästa för just en själv. Det enda man kan göra är att läsa på om dem så gott det går, och prova sig fram. En av dessa dieter, som många förespråkar idag, är så kallad stenålderskost. Denna diet går helt enkelt ut på att man ska äta så som man tror att människor åt på stenåldern, eller på den tiden då människor fortfarande var jägare och samlare, och inte jordbrukare. Eftersom denna period, som varade fram till år 10 000 f. Kr., kallas paleolitikum, kallas kosten ibland också för paleolitisk kost.

Grundtanken bakom denna kost är att människan rent biologiskt inte har förändrats särskilt mycket sedan stenåldern, men att vår kost har gjort det. Man menar därför att människor skulle må mycket bättre av att återgå till vår forntida kost, eftersom denna ligger närmare det som människan är gjord för biologiskt.1280px-Ripe,_ripening,_and_green_blackberries

Eftersom man inom denna diet endast äter mat som fanns tillgänglig för människor innan man började odla sin mat och hålla sig med boskap utesluter man alla sädesslag, alla mejeriprodukter, salt, tillsatt socker och en rad andra livsmedel. Man försöker också undvika processad mat. Man tillagar inte heller maten i ugn, utan steker den, kokar den eller äter den rå. De livsmedel som gärna får ingå i dieten är kött (helst ekologiskt kött eller vilt), inälvor, fisk och skaldjur, grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter, frön, svampar, honung, ägg och insekter. Det råder skilda åsikter bland de som följer stenålderskost huruvida man kan äta smör eller inte, samt om man ska undvika fett kött. Vissa äter inte smör, utan endast olivolja, kokosolja och avokadoolja. När det gäller köttet finns det vissa som föredrar att äta fettsnåla köttbitar, medan andra menar att människor som levde på stenåldern inte hade något anledning att undvika de feta delarna på djuren.

Oavsett om stenålderkosten är bra för kroppen eller inte, visar forskning att den i alla fall var bra för tänderna. Detta beror sannolikt på att den inte innehöll något raffinerat socker, och vid utgrävningar på Gotland har man hittat skallar från den tiden med tänder som inte har några tecken på karies överhuvudtaget. Idag är det dock nästan omöjligt att undvika karies, och om du behöver hitta en tandläkare i Göteborg för att få bukt med kariesen kan du gå in på Varden.se.

Taggar: , , , , ,