Att vara vegetarian innebär i kort att man inte äter kött. Man kan välja att vara vegetarian av olika skäl som exempelvis att man inte gillar smaken av kött, av religiösa skäl eller på grund av en filosofisk ståndpunkt. Hur som helst så finns det fler fördelar än nackdelar med att leva som vegetarian. Det finns även många myter om vegetarianer, något vi ska gå in på lite närmare.

 

Är det bra eller dåligt att vara vegetarian?
Som med många andra saker så finns det nästan alltid för- och nackdelar. Förr i tiden tyckte man att vegetarianer var ointelligenta som inte åt kött, eftersom de inte fick i sig tillräckligt med protein. Detta trodde man på fram tills ganska nyligen. Nu vet man att om man inte får i sig kött så finns det andra saker man kan äta som också innehåller protein. Vegetarianer kan exempelvis äta bönor, linser och andra baljväxter som innehåller gott om protein. Dessutom finns det protein både i ägg och i mjölk, så det finns faktiskt andra alternativ. Det finns många bra saker med en vegetarisk livsstil, till exempel så minskas risken för att få vissa sjukdomar, som cancer, kärlsjukdomar och diabetes. Andra bra effekter som vegetarianism kan ge är en bättre miljö. Att föda upp boskap resulterar bland annat i vatten- och luftföroreningar. Det krävs otroliga mängder vatten för att producera enbart ett kilo kött, dessutom kräver uppfödning av boskap en stor yta. Några andra aspekter är att djuren kanske inte mår bra samt att kött är dyrare i längden än vad grönsaker är.

 

Det finns olika typer av vegetarianism
Att vara vegetarian innebär att man äter grönsaker och väljer bort kött. Vissa vegetarianer väljer att ändå äta fisk för att få i sig omega 3 och för att fiskar lever ”vilt” tills de fångas upp. En annan typ av livsstil kallas för veganism. Veganer äter enbart det som kommer från växtriket, alltså ingen fisk, kött eller mejeriprodukter som mjölk, smör eller ägg. Veganer äter i regel inte ens svamp, eftersom svamp härstammar ifrån svampriket och inte växtriket. Vilken grad av vegetarian man väljer att vara är givetvis helt upp till en själv. Handlar det om att djuren ska ha det bra så kanske vegan är det bättre alternativet, men gillar man bara inte smaken av kött så kan man ju enbart utesluta kött och äta fisk, skaldjur och mejeriprodukter.

Ett liv utan kött 2

Taggar: , , , , , , ,