FIRE står för ”Financial Independence Retire Early” och är en livsstil som går ut på att bli ekonomiskt fri för att kunna sluta arbeta helt, gå ner i tid eller bara kunna välja arbete fritt. Denna typ av livsstil blev populär i början av 2010 och har vuxit sig allt större sedan dess. För att ekonomisk frihet ska bli verklighet behöver de passiva intäkterna överstiga kostnaderna. För att du ska kunna spara pengar för att till slut kunna leva på avkastningen av dem måste du förändra ditt sätt att leva. Ett bra sätt att få ihop pengar är att sälja det du har liggandes hemma som du inte använder. Det kan bli ett väldigt trevligt tillskott till kassan. Om du har guldsmycken hemma som bara ligger och skräpar i en låda är det perfekt att sälja dem. Att sälja guld är väldigt enkelt eftersom du kan beställa hem ett brev som du packar ditt guld i som du sedan skickar tillbaka. Brevet är försäkrat och när det har kommit fram kommer guldet att värderas. Du får sedan ett prisförslag och om du godtar det kommer pengarna in på ditt konto inom 24 timmar. Du kan få en bra summa pengar för minimal ansträngning. När du har sålt av saker ska du försöka att inte spendera dina pengar på nya.

Ekonomiskt fri

Det finns flera sätt som du kan anamma för att nå ekonomisk frihet. Att spara så mycket som möjligt och investera pengarna i aktier och fonder är det vanligaste sättet att få kapitalet att växa. För att du ska kunna spara mer pengar varje månad är det en stor fördel att dra ner på utgifterna. Det kommer göra att du når ditt mål snabbare. Det finns många knep för att dra ner på kostnaderna och konsumera mindre. Att köpa billig mat, handla på extrapris, byta försäkringar och abonnemang, få ner lånekostnaderna, köpa billigare bil och mycket mer. Det är en livsstil att leva snålt och billigt, det kan vara en omställning i början. Att öka dina inkomster samtidigt som du drar ner på kostnaderna är ett väldigt bra sätt att kunna spara ännu mer pengar.

Om du vill uppnå ekonomisk frihet är det viktigt att du har en tydlig strategi. Bestäm en sparstrategi och hur du ska leva för att kunna uppnå den. Fundera även på vad ekonomisk frihet är för dig och vilken livsstil du vill ha när du väl har uppnått målet.