De olika klasserna i de svenska samhället har olika typer av livsstilar. Medelklassen är den vanligaste klassen i samhället, en välmående social klass som gillar mat, träning och har en stabil ekonomi.

Medelklassen, den sociala och socioekonomiska klass som likaså medför en livsstil. Det som präglar den här livsstilen och klassen är faktorer som inkomst, bostad, matkultur, kulturliv, fritidsintressen och typ av arbete. Medelklassen har slagorden de tre v-na, det vill säga villa, vovve och Volvo. Det är en social klass som utgör cirka 65 procent av den svenska befolkningen.

Matkultur

Den svenska medelklassen är kända för att äta god och hemlagad mat. Inom medelklassen är det vanligt att bo tillsammans med sin parter och att familjen samlas på kvällen för att laga middagen och att äta den. Men i kombination med ett heltidsjobb och en norm av hemlagad mat, är det förekommande att medelklassen använder sig av matkassetopplistan.se för att hinna med att äta hemlagad och hälsosam mat. Att köpa hem matkassar med recept och matvaror är därför mycket populärt och omtyckt inom livsstilen som många i medelklassen lever. På grund av att medelklassen i högre utsträckning äter hälsosam mat och tränar, så är medellivslängden längre för den här sociala gruppen än exempelvis arbetarklassen. En typisk medelklasslivsstil präglas av att hushållet ska vara hälsosamt, men till måtta. På helgerna är det inte ovanligt att vinflaskan åker fram och att familjen lagar något extra gott.

Ekonomi

En typisk medelklasslivsstil präglas av en stabil ekonomisk situation, men inte på ett överflödigt sätt. Att bo i ett hus eller ett radhus är vanligt, men likaså att ha lån på sin bostad. Dock är det inte vanligt att bostaden blir en slags ekonomisk trygghet utöver sparkontot som familjen har. Inkomsten och ekonomin i ett medelklasshushåll kommer från en lön utifrån vad någon med en högskoleutbildning har. Det är därför mest förekommande att personer i medelklassen har högskoleutbildning. I ett medelklasshushåll kan inkomsten alltså exempelvis komma ifrån att den ena är lärare, ekonom eller ingenjör. Men inkomsten kan också komma ifrån att den ena är hantverkare, såsom rörmokare eller elektriker. En inkomst som skapar en god grund för att leva ett gott liv, men på en måttlig nivå.

Fritidsintressen

Inom en medelklasslivsstil är måttlighet och lagom en filosofi som är återkommande i livsstilens olika delar. Likväl som att en utpräglad medelklasslivsstil handlar om att vara hälsosam, så följer det här med i vad ett medelklasshushåll har för fritidsintressen. Inte nog med att matlagning i de här hushållen ses som en rolig aktivitet, det är inte heller ovanligt i en medelklasslivsstil att matlagning och mat ses som ett stort intresse. Ett annat fritidsintresse som är vanligt förekommande är träning såsom exempelvis löpning, gym eller att vara med i ett korplag. De fritidsintressen som är vanliga inom en medelklasslivsstil är starkt sammankopplade med hälsa och njutning.