Man talar ofta om friluftsmänniskor, som om de vore ett helt annat släkte. Och även om det inte riktigt är sant, finns det ett korn av sanning i det – vissa människor älskar helt enkelt att vistas i naturen, att campa, leva, sporta och äta i naturen. I Sverige är frilufsliv något av en folkrörelse, som drivs av organisationer som Friluftsfrämjandet och Scouterna. Många kommer i kontakt med dessa organisationer på något sätt redan som barn, och de kan lämna mer eller mindre bestående spår. I vissa fall blir det ett livslångt uppvaknande – man blir en friluftsmänniska.
Friluftsliv innefattar alla former av fritidsaktiviteter som utförs utomhus, och som kan vara i både organiserad och oorganiserad form. Något som satt särskilda spår i det svenska landskapet är det begrepp som kallades rörligt friluftsliv, och som man talade särskilt mycket om på 1980-talet. Då ville man främja detta rörliga friluftsliv genom att inrätta särskilda naturvårdsområden. Tanken med dessa områden var att människor skulle få tillgång till skog, mark och vattendrag utan att hindras av de begränsningar som naturreservat och nationalparker innebär för hur man får bete sig i naturen. Ett typiskt exempel på dessa naturvårdsområden är Lida friluftsgård i Botkyrka kommun, som än idag används som badplats, campingområde, löpspår på sommaren, skidspår på vintern, vandringsled, pick-nickplats och utflyktsmål.
Det är också vanligt att man som friluftsmänniska ger sig ut i skogen på egen hand, utanför gränserna för naturvårdsområden. En populär friluftsaktivitet i Sverige är till exempel att plocka svamp eller bär. Andra populära friluftsaktiviteter på sommaren är camping, hajker, cykling, fiske, grillning, orientering, fågelskådning, ridning, simning, paddling och vandring. En aktivitet man kanske inte traditionellt räknar in i friluftslivet, men som tekniskt sett utförs i fria luften och ofta innefattar camping, är lajv.
De växlande årstiderna i Sverige ger oss också möjlighet till en rad andra friluftsaktiviteter under vinterhalvåret, som skidåkning, långfärdsskridskoåkning och isfiske.
Om du är en så kallad friluftsmänniska som tycker om friluftsliv, och du även har ett företag med anställda, finns de perfekta aktiviteterna för teambuilding i Stockholm hos Teamout.se. De erbjuder en rad aktiviteter som alla sker utomhus i naturen.