Från att ha varit en sport som endast några elitlöpare och enstaka motionärer höll på med har löpning alltsedan 1970-talets joggingvåg och 2000-talets löpartrend kommit att bli en folksport. De flesta som springer gör det för att det är ett smidigt sätt att träna på, men det finns också löpare för vilka löpningen blir en livsstil som genomsyrar hela livet.

Att ha löpning som livsstil innebär att garderoben är full av praktiska kläder, skor och andra speciella löparsaker. För den som inte är insatt i löpningen kan det verka märkligt att det ska behövas så mycket prylar för den mest minimalistiska sporten som finns. Löpning kräver ju egentligen inte någon utrustning alls. Skälet till att inbitna löpare har så mycket löparprylar beror på att all denna utrustning gör att det går att springa fortare och mer bekvämt. Generellt sett går det att dela upp livsstilslöparen i två kategorier; tävlingslöparen och upplevelselöparen. Målet för dessa typer av löpare är olika trots att båda har löpning i centrum av sitt liv.

Tävlingslöparen

En tävlingslöpare har ofta flera par skor som hen växlar mellan beroende på om det är ett intervallpass eller ett distanspass som står i träningsprogrammet. Förutom skor är löparklockan ett givet val liksom funktionella hörlurar från till exempel teknikdelar.se. Även löpartights för både vinter- och sommarlöpning samt splitshorts brukar kunna ses på tävlingslöparen. All denna utrustning är inköpt för att varje pass ska kunna utföras optimalt så att utvecklingskurvan förbättras successivt. Målet för en tävlingslöpare är att ständigt slå sina personbästa på olika distanser, ofta milen eller maraton. En tävlingslöpare hänger gärna på de olika löparforum som finns online där hen också registrerar sina pass och gärna jämför sig med andra löpares resultat. Prestationen är allt för tävlingslöparen och minuter per kilometer är det ständigt närvarande måttet på om en löparrunda har varit bra eller dålig.

Upplevelselöparen

Till skillnad från tävlingslöparen har upplevelselöparen löpning som livsstil utan att hen bryr sig om att slå personbästan eller klättra i resultatlistan. För upplevelselöparen är det istället upplevelsen och upptäckarglädjen som är löpningens fokus. Även en upplevelselöpare brukar delta i löparlopp men loppen väljs utifrån var loppet går snarare än om det går att springa fort på banan. Ett lopp i tropikerna, traillopp i vacker natur eller ett maraton i en pittoresk liten stad i Europa är exempel på typiska val. I likhet med tävlingslöparen är löparprylar även viktigt för upplevelselöparen men istället för att välja saker för optimal prestation handlar det istället om saker som gör att upplevelsen blir roligare. Det kan till exempel handla om att trycka upp en T-shirt inför ett lopp eller att klä sig med lustiga kläder eller accessoarer för att få maximalt med uppmärksamhet från publiken.